delinnep.com

FRANZ LISZT (1811-1886) Reminiscences de Don Juan Download partituur Tutorial by Ferruccio Busoni

This page in English Pagina 5 van 7 volgende pagina 1 2 3 4 6 7 Site map


Liszt Reminiscences de Don Juan bar 250

 1. Ferruccio Busoni slaat de "ritornello" en de "Var. II" over en blijft in dezelfde adem, 39 maten later doorgaan.

  Liszt Reminiscences de Don Juan bar 287

 1. Hier wordt het "drama" hervat.�In de vorm van een gruwelijke uitnodiging kondigt de stenen Commendatore aan, dat Don Giovanni de vergelding bereikt.�"Net als stenen" schrijden de trombones met de stem van de geest:

  Tu m' invitastia cena il tuo dover or sai rispondi mi rispondi mi verrai tu a cenar meco?

  Voor de voorlaatste maat van het lied, begint Liszt een symfonische doorwerking, deze vormt ook een dramatische climax.

  Liszt Reminiscences de Don Juan bar 299

 1. Ferruccio Busoni speelt de hele doorwerking in de eigenschap van "tempestuoso.";�Dus in dezelfde zin als onze notitie bij maat 31 poogt om dit te interpreteren.�"Toujours marque et mesure" (altijd sterk benadrukt en gemeten), een bepaling die stelt dat de scherpe ritmische en thematische vorm opgeheven moet schijnen van de mist van de figuratieve en modulerende achtergrond.�"Bestormen en toch ingetogen" (dat laatste ook om economische redenen), "meer bedreigend dan uitbarstend" zou een meer uitvoerige beschrijving kunnen zijn.

  Liszt Reminiscences de Don Juan bar 323

 1. Dit is uitgegroeid tot een bekende techniek die destijds (ik denk dat het voor het eerst in de opera-fantasie�n van Liszt verscheen) een verontruste verbazing veroorzaakte. Er wordt gezegd dat zelfs tijdens het spelen van de "Don Juan-Fantasie" door Carl Tausig het publiek op dit punt van haar zetels was opgestaan.

  Het is voor de hand liggend deze sequenties thematisch te ervaren als hieronder en als een replica van de doorwerking van de "Concert Etude" in F mineur, dat zo veel overeenkomsten toont:

  Liszt Etude in F minor

  Enz.

  Liszt Reminiscences de Don Juan bar 333

  1. De aandrang hier is in strijd met de voorgeschreven "mesure".�Ook zou het nauwelijks mogelijk zijn.�Het zou erger zijn om het tempo te vertragen als gevolg van fysieke inspanning.�(Zie ook de toelichting bij maat 53).

   Liszt Reminiscences de Don Juan bar 338

  1. Liszt plaatst hier een verkorte versie van de passage die leidt tot de uiteindelijke aria (maten 338-378, "of-of"), Ferruccio Busoni verkiest de Ossia (maat 634), omdat de kortere versie alles letterlijk anticipeert van Liszt, dat is opgenomen in de aria.

   Pagina 5 van 7 volgende pagina 1 2 3 4 6 7

   Site map

   Copyright © 2014 Inno de Linnep webmaster@delinnep.com